OM FILMEN

”Düsseldorf, Skåne” – den första svenska synthfilmen


Kärlek, död och synthmusik. ”Düsseldorf, Skåne” är en coming of age- och kärlekshistoria som handlar om tonårskänslor, klass, föräldrar som inte klarar av livet, kärlek, död och om kraften i kreativitet och skapande för att överleva.

Filmens regissör Patrik Blomberg Book, som också skrivit manus, tar oss med på en resa till 80-talet och den skånska landsbygden. Här bor Fredrik, sångare i det lokala synthbandet Vision Moderne som ska göra sin första spelning – spelningen som ska bli biljetten bort – samtidigt som det händer omvälvande saker i relationen till både flickvännen Nina och föräldrarna, händelser som vänder upp och ner på Fredriks liv.

Patrik Blomberg Book Foto: Viktoria Blomberg Book


– De stora dragen till filmens tema har jag burit med mig i många år. Det är en delvis självupplevd historia som jag sedan har bearbetat och fritt tillfört lager av fiktion. Jag var också synthare när jag var i samma ålder, jag spelade i synthband och komponerade musik, berättar Patrik Blomberg Book som även komponerat filmens originalmusik.

Patrik som ung synthare med bandet Ausgang Verboten


– Den tiden har satt djupa spår i mig. Musiken var en flyktväg under en turbulent tonårstid och jag har fortsatt att komponera musik hela livet.

Erik Svedberg-Zelman som Fredrik


I rollerna
Erik Svedberg-Zelman
som spelar Fredrik är född 1996 och utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. Han har medverkat i flera uppsättningar på Malmö Stadsteater och Dramaten, och den uppmärksammade monologföreställningen ”Jag säger ingenting alls” på Teater Brunnsgatan Fyra. Han är just nu aktuell i kommande ”Helikopterrånet” på Netflix och på Dramaten med föreställningen ”Svindel” som har premiär i februari 2024.

Rebecca Plymholt
Rebecca Plymholt som Nina


Fredriks flickvän Nina spelas av Rebecca Plymholt, född 1996 och utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. Hon har bland annat medverkat i ”Total kris” på Malmö Dockteater, ”Comedy Queen” på Örebro Teater, på Dramaten i pjäsen ”Europeana” och ”Tolvskillingsoperan” med premiär på Dramaten i december 2023. Rebecca har även medverkat i filmen ”Ted – för kärlekens skull” samt den hyllade TVserien ”Thunder in my heart”.

Bakombild på Erik och Rebecca som syntharna Fredrik och Nina. Foto: Viktoria Blomberg Book

I övriga roller ses bland andra Anna Blomberg, Magnus Schmitz, Karin Lithman och Daniel Gustavsson.

Karin Lithman som mamma Barbro. Foto: Joen Bergenrud