Pressmeddelande

Malmöfilmare drog iland drömprojektet “DÜSSELDORF, SKÅNE”. Unik spelfilm om synthare får produktionsmedel från Svenska Filminstitutet och SVT genom Moving Sweden.

Aldrig tidigare har synth-kulturen på 80-talet utgjort fondväggen för en långfilm. Men regissören och manusförfattaren Patrik Blomberg Book har ändrat på det.

– Den här storyn har funnits inom mig så länge jag kan minnas, säger den Malmöbaserade filmaren tillika skaparen av det kultförklarade 80-tals synthbandet Ausgang Verboten.

Året är 1986. Platsen är skånska landsbygden. Närmare bestämt en icke namngiven by i den del av Österlen dit turisterna aldrig riktigt hittar. Här bor Fredrik som är sångare i det lokala synthbandet Vision Moderne. På lördag är det äntligen dags för första spelningen. Medborgarhusets scen är redo för honom. Allt står på spel – detta ska ju bli biljetten ut. Till Berlin, London eller Düsseldorf där Kraftwerk kommer ifrån. I alla fall känns det så.

Men det stormar inte bara inuti Fredrik. Det händer även saker runt omkring honom som kommer att vända upp och ner på hans liv. Relationen till flickvännen Nina ser ut att rasera samtidigt som hans föräldrar håller på att förstöra Fredriks liv. Fredrik måste ta några avgörande beslut.

Filmstill från filmen med skådespelarna Erik Svedberg-Zelman
och Rebecca Plymholt som syntharna Fredrik och Nina. Foto: Joen Bergenrud
Filmstill från filmen med skådespelarna Erik Svedberg-Zelman
och Rebecca Plymholt som syntharna Fredrik och Nina. Foto: Joen Bergenrud

Det är ramverket till långfilmen “DÜSSELDORF, SKÅNE”som spelades in under 23 intensiva och varma dagar sommaren 2021 i bl.a. Gärsnäs och Smedstorp på Österlen. Den 31 augusti sa manusförfattaren och regissören Patrik Blomberg Book orden som klingar ljuvt i varje filmteams öron: ”It´s a wrap!”. 

– Synth gav mig en identitet, den blev min tillflykt. Tack vare synthmusiken kunde jag hitta mig själv. Något bortom den grå verkligheten. Precis som Fredrik känner i en liten by på 80-talet i Skåne. I grund och botten är det här en coming of age och kärlekshistoria, berättar regissören Patrik Blomberg Book.

Nu är filmen i postproduktion och premiär kommer att ske 2023. Filmen har nyligen fått produktionsmedel av Moving Sweden som är Svenska Filminstitutets och SVT´s gemensamma satsning på nya talanger och lågbudgetfilm. Film i Skåne är också med som samproducent på filmen. 

– Vår målsättning är att filmen ska upp på biograferna och ut på filmfestivaler. 

Den kommer att passa både att visas på film och musikfestivaler, berättar filmens producenter Nicholas Wakeham och Viktoria Blomberg Book. 

Patrik Blomberg Book Foto: Viktoria Blomberg Book

EXTRA

Regissörens egen synth-karriär

Som 15-årig grabb i 80-talets Malmö blev synthmusik Patriks ventil. Han hade en VIC 64-dator som såldes för att finansiera köpet av en monofonisk synth. Han fick två andra vänner att köpa liknande utrustning som förvarades hos Patrik. Han kopplade ihop allt med en trummaskin och skapade musik genom sitt band Ausgang Verboten som spelade Kraftwerk-inspirerad musik. Bandet släppte en kassett och hade bland annat spelningar på legendariska konsertstället Stadt Hamburg i Malmö. 

Patrik som synthare med bandet Ausgang Verboten

Patrik minns

“I början av 2000-talet var det en tysk elektroingenjör i Ruhr-området – fråga mig inte hur – som fick tag på vår gamla kassett och älskade den. Han hade kontakt med ett skivbolag i Tyskland som gav ut bortglömda rariteter. De gamla inspelningarna kom ut på vinyl i Tyskland 2003 och nådde plötsligt väldigt creddiga kretsar. Skivan sålde slut direkt och har pressats om två gånger.”

Patrik om vad synth är

“En konstform som är mer än musik. Man behöver inte ens vara spelkunnig eller ha utrustning, ibland kan det räcka att ha ett sinne för estetik. Det är väldigt nära till ett direkt uttryck vilket stundtals gett synthen ett naivistiskt uttryck. Man är 15 år och trycker ”record” på portastudion. Då kan det bli speciellt!”

https://www.filminstitutet.se/sv/nyheter/2022/prodstod_202210/

FAKTA

Patrik Blomberg Book

Ålder: 54 år

Yrke: Filmregissör, manusförfattare och kompositör.

Bor: Malmö

Familj: Frun Viktoria Blomberg Book, två barn, hunden Maika.

Gjort i urval: Dokumentärerna “Lille voksen”och “Ensam är stark”.  Musikvideos för ett 60-tal artister bl.a Weeping Willows, Eggstone, Pandora, Stonefunkers, Legacy of Sound, Caroline af Ugglas, Rob´N´Raz, Melodie MC, Joakim Niels, Tomoyo Harada och Kaji Hideki. 

Utmärkelser: Tilldelades Danmarks motsvarighet till Guldbaggen en s.k ”Robert” 2009 för dokumentärfilmen ”Lille Voksen”regisserad tillsammans med filmarkollegan och gode vännen Anders Gustafsson. Filmen vann även TV-priset år 2010 (Danska motsvarigheten till Kristallen).Läs mer på https://www.patrikblombergbook.com/

“DÜSSELDORF, SKÅNE” produceras av Fat City Pictures AB. 

Samproducent är Film i Skåne AB och Joakim Rang Strand.

Filmen har fått produktionsmedel av Moving Sweden genom samarbete mellan SFI och SVT. Samt stöd av Malmö stad och Ystad Österlen Filmfond. Sponsor är Erisma Technologies. Svensk biopremiär under 2023 följt av en internationell lansering av filmen. 

Info om filmen

Manus och regi av Patrik Blomberg Book. 

Status: Filmen är i postproduktion och har premiär under 2023.

Längd: 90 min

Genre: Coming of age / Ungdomsfilm / Kärlekshistoria

Producenter: Nicholas Wakeham, Viktoria Blomberg Book, Patrik Blomberg Book

A-Foto: Joen Bergenrud

Ljud: Hans Appelqvist / Jacob Gustavsson

Scenograf: Helga Bumsch

Rekvisitör: Li Garpenfeldt

Kostym & Mask: Sandra Haraldsen

Klipp: Patrik Blomberg Book

Klippkonsult: Mattias Morheden

Ljuddesign: Mathias Schlegel, Rymdljud

Grading: Johan Eklund, Good Post

Casting: Ijda Parmatow och Maja Jansson, Southgate Casting

Kompositör: Patrik Blomberg Book 

Inspelning skedde i augusti 2021 på flera platser i Skåne, framför allt på Österlen i Gärsnäs, Smedstorp och Ystad.

Synopsis:

Året är 1986. Fredrik och Nina är synthare och bor i en liten skånsk by. Fredrik brinner för sin musik och Nina har fotodrömmar. Fredriks synthband ska göra sin första spelning samtidigt som hans föräldrar är på väg att förstöra allt för honom. Under den viktigaste helgen i Fredriks liv ställs allt på sin spets. 

Skådespelare i filmen Düsseldorf, Skåne

Erik Svedberg-Zelman – Fredrik

Rebecca Plymholt – Nina

Anna Blomberg – Anita

Magnus Schmitz – Bengt

Karin Lithman – Barbro

Daniel Gustavsson – Krister

Selma Modéer Wiking – Kim

Ian Henri – Pelle

Vesta Blomberg Book – Anna

Bakombild från inspelningen i Gärsnäs. Skådespelarna Erik Svedberg-Zelman
och Rebecca Plymholt som syntharna Fredrik och Nina. Foto: Viktoria Blomberg Book

ERIK SVEDBERG – ZELMAN 

Erik Svedberg-Zelman är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö 2017-2020. Erik har bland annat medverkat i ”Ögonvittnen” på Malmö stadsteater (2021) och är aktuell i monologföreställningen ”Jag säger ingenting alls” på Teater Brunnsgatan Fyra (2022–). På TV är han aktuell i serien ”Toppen” med premiär hösten 2022 och föreställningen ”Hur vi försvinner” på Dramaten

REBECCA PLYMHOLT

Rebecca Plymholt tog sin examen från Teaterhögskolan i Malmö våren 2021 och har sedan dess arbetat med både film/TV och teater. Hon gjorde sin praktik på Teater Tribunalen med föreställningen ”Vad i helvete ska en mänska göra?” i regi av Alexander Öberg. Under våren 2022 medverkade Rebecca i ”Rotterdam” på GEST i Göteborg samt ”En sketch om konstnärlig integritet – en liten pjäs (en familjetrage”di) för dockor”, ”Sörja” och ”En magisk man2 på Malmö Dockteater i regi av Erik Holmström, Oskar Thunberg och Frida Röhl. Hösten 2022 är Rebecca aktuell i ”Comedy Queen” på Örebro Teater.

Kontakt för mer info och intervjuer:

Lukas Ernryd

lukas@foxink.se

Viktoria Blomberg Book 

viktoria@fatcitypictures.com