Moving Sweden

Filmen får produktionsmedel från Svenska Filminstitutet och SVT.

https://www.filminstitutet.se/sv/nyheter/2022/prodstod_202210/

Aldrig tidigare har synth-kulturen på 80-talet utgjort fondväggen för en långfilm. Men regissören och manusförfattaren Patrik Blomberg Book har ändrat på det.

– Den här storyn har funnits inom mig så länge jag kan minnas, säger den Malmöbaserade filmaren tillika skaparen av det kultförklarade 80-tals synthbandet Ausgang Verboten.

Året är 1986. Platsen är skånska landsbygden. Närmare bestämt en icke namngiven by i den del av Österlen dit turisterna aldrig riktigt hittar. Här bor Fredrik som är sångare i det lokala synthbandet Vision Moderne. På lördag är det äntligen dags för första spelningen. Medborgarhusets scen är redo för honom. Allt står på spel – detta ska ju bli biljetten ut. Till Berlin, London eller Düsseldorf där Kraftwerk kommer ifrån. I alla fall känns det så.

Men det stormar inte bara inuti Fredrik. Det händer även saker runt omkring honom som kommer att vända upp och ner på hans liv. Relationen till flickvännen Nina ser ut att rasera samtidigt som hans föräldrar håller på att förstöra Fredriks liv. Fredrik måste ta några avgörande beslut.

Filmstill från filmen med skådespelarna Erik Svedberg-Zelman
och Rebecca Plymholt som syntharna Fredrik och Nina. Foto: Joen Bergenrud
Filmstill från filmen med skådespelarna Erik Svedberg-Zelman
och Rebecca Plymholt som syntharna Fredrik och Nina. Foto: Joen Bergenrud

Det är ramverket till långfilmen “DÜSSELDORF, SKÅNE”som spelades in under 23 intensiva och varma dagar sommaren 2021 i bl.a. Gärsnäs och Smedstorp på Österlen. Den 31 augusti sa manusförfattaren och regissören Patrik Blomberg Book orden som klingar ljuvt i varje filmteams öron: ”It´s a wrap!”. 

– Synth gav mig en identitet, den blev min tillflykt. Tack vare synthmusiken kunde jag hitta mig själv. Något bortom den grå verkligheten. Precis som Fredrik känner i en liten by på 80-talet i Skåne. I grund och botten är det här en coming of age och kärlekshistoria, berättar regissören Patrik Blomberg Book.

Nu är filmen i postproduktion och premiär kommer att ske 2023. Filmen har nyligen fått produktionsmedel av Moving Sweden som är Svenska Filminstitutets och SVT´s gemensamma satsning på nya talanger och lågbudgetfilm. Film i Skåne är också med som samproducent på filmen. 

– Vår målsättning är att filmen ska upp på biograferna och ut på filmfestivaler. 

Den kommer att passa både att visas på film och musikfestivaler, berättar filmens producenter Nicholas Wakeham och Viktoria Blomberg Book. 

Patrik Blomberg Book. Foto: Viktoria Blomberg Book

Läs mer om filmen i pressmeddelandet här: https://www.fatcitypictures.com/pressmeddelande

Lämna ett svar